Overslaan en naar de inhoud gaan
231219_JAN4797©jandarthet.jpg

Het Museum Sint-Janshospitaal behoort tot de oudste hospitaalgebouwen van Europa. In het unieke decor ontdek je een indrukwekkende collectie medische instrumenten en een straffe selectie kunst, met de 7 werken van Hans Memling als grote publiekstrekker.

Als waardevol erfgoed kan het 12de eeuwse Museum Sint-Janshospitaal tellen! Ontdek de middeleeuwse ziekenzalen en medische instrumenten, de kerk, de kapel, archiefstukken en een indrukwekkende collectie kunstwerken. Maar liefst 7 topstukken van de Vlaamse primitief Hans Memling, waaronder het beroemde Ursulaschrijn, zijn hier te bewonderen. Ook de ‘Diksmuidezolder’ in het Museum Sint-Janshospitaal is de moeite. Het eikenhouten gebinte is één van de oudste van Europa.

De middeleeuwse ziekenzalen, met daarbij horende kapel en indrukwekkende zolder, zijn nu ingericht als eigentijds museum. Het vernieuwde museumconcept creëert een eigentijdse en dynamische kunstbeleving. Vertrekkend vanuit de fascinerende geschiedenis van het hospitaal word je meegenomen langs de schitterende schilderijen van Memling — onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van het gebouw — én langs verrassende hedendaagse werken. Het nieuwe Museum Sint-Janshospitaal wordt een warme plek waar verhalen rond zorg, empathie en gastvrijheid centraal staan, zoals het door de eeuwen heen altijd is geweest.